ΠΡΟΪΟΝΤΑ
EPAL 18000
EPAL E50

ΠΕΛΑΤΗΣ
Drew Mandel Architects

ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΑΤΩΣΗΣ
12 ΜΗΝΕΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
2020

Έμπνευση για αυτή τη διώροφη κατοικία, αποτέλεσε το τοπίο στο οποίο έχει κατασκευαστεί, δίπλα στη λίμνη Simcoe, 50 χλμ έξω από το Τορόντο, στον Καναδά. Η αρχική ιδέα είναι αρκετά απλή, ένας διάδρομος διασχίζει την κατοικία από άκρη σε άκρη, πάνω στον οποίο εφάπτονται κάποια άκρα, με διαφορετικό προσανατολισμό το καθένα, ώστε μέσα από μεγάλα ανοίγματα να βλέπει κανείς διαφορετικά πορτραίτα από το τοπίο. Μέσα από τον σχεδιασμό, και με τη μεγάλη γκάμα φυσικών υλικών που έχει, το κτίριο εναρμονίζεται τελικά απόλυτα με το φυσικό του περιβάλλον.

“The house became a sort of armature for experiencing the site.” Drew Mandel, project architect.

(Μετάφραση: Το σπίτι μετατράπηκε σε μέσο για να βιώσει κανείς το τοπίο.)

Για την κάλυψη των αναγκών του έργου σε αισθητική, καθώς και την έντονη επιθυμία για μεγάλα ανοίγματα, επιλέχθηκε η σειρά “EPAL 18000” για τα ανοιγόμενα και σταθερά παράθυρα, καθώς και η σειρά “E50” για τα συρόμενα.

Η σειρά κουφωμάτων “EPAL 18000” έχει πρωτοποριακό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας διπλή θερμοδιακοπή, έναν συνδυασμό χυτής θερμοδιακοπής εκατέρωθεν μιας θερμοδιακοπής 30mm πολυαμιδίου, χαμηλώνοντας έτσι τον συντελεστή θερμομόνωσης έως Uw=0.78 W/m2K, ανάλογα με τον συνδυασμό υαλοπινάκων που θα χρησιμοποιηθούν.

Αντίστοιχα, το “Ε50” είναι ένα ολοκληρωμένο θερμομονωτικό σύστημα συρόμενων κουφωμάτων, ιδανικό για την κατασκευή με μεσαίο έως μεγάλο εύρος ανοίγματος. Προσφέρει υψηλή αισθητική, λόγω του σχεδιασμού του σε ορθογώνιες διατομές, υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, έως 1.45 W/m2K, εξωτερικό νεροχύτη για γρήγορη απορροή των υδάτων, και μεγάλη ποικιλία σε τυπολογίες σχεδίων.

Επιπρόσθετα, για το βάψιμο των κουφωμάτων αλουμινίου χρησιμοποιήθηκε η βαφή AMMOS 9005 Super Durable της εταιρίας ΝΕΟΚΕΜ, η οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτική απέναντι στις κλιματολογικές συνθήκες και ταυτόχρονα πληροί όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Με αυτές τις επιλογές, προέκυψαν κουφώματα που συνέβαλλαν τα μέγιστα στη διαχρονικότητα και τη βιωσιμότητα του έργου, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, κάτι που για εμάς αποτελεί δεύτερη φύση και προτεραιότητα σε κάθε έργο. Πιο συγκεκριμένα στην EPAL:

  • Η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χρησιμοποιεί επεξεργασία παρτίδων ελεγχόμενη από υπολογιστή, για τον έλεγχο της σπατάλης.
  • Τα τρέχοντα επίπεδα σπατάλης υλικών είναι χαμηλότερα απο 2%, τα οποία ανακυκλώνονται.
  • Οι πούδρες που χρησιμοποιούνται για την βαφή είναι απαλλαγμένες από TGIC και μόλυβδο.
  • Το τελικό προϊόν είναι απαλλαγμένο από VOCs.

Παράλληλα, ευαισθησία όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα υπήρξε και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, καθώς κατασκευάστηκε μετά από εκτεταμμένη ενεργειακή μοντελοποίηση, που οδήγησε σε αυξημένες προδιαγραφές μόνωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια εξοχική κατοικία με χαμηλό ανίκτυπο, τόσο στη χρήση ενέργειας, όσο και στο σεβασμό του στο τοπίο.